fbpx

Co je to hormonální jóga a s čím může pomoci

Původně se hormonální jógová terapie zaměřovala na ženy v menopauze. Postupně se ale ukázalo, že tato metoda stejně účinně pomáhá i ženám mladším. Stále více žen se potýká s hormonální nerovnováhou a nepříjemnými projevy, které s tím souvisí. A to nezávisle na věku.

 

Pojďme se podívat, co přesně je hormonální jógová terapie

Hormonální jógová terapie je unikátní sestava cviků, dechových a koncentračních technik, která se cíleně zaměřuje na endokrinní systém. Pomocí těchto technik stimuluje žlázy s vnitřní sekrecí a podporuje je tak, aby byla opět nastolena rovnováha. Tato metoda byla vyvinuta brazilskou psycholožkou a jogínkou Dinah Rodrigues (*1927).

 

Jak hormonální jógová terapie funguje?

Hormonální jógová terapie je specifická sestava, ve které je každý pohyb vybrán tak, aby stimuloval naše žlázy s vnitřní sekrecí. Správná funkce těchto žláz je velmi důležitá pro harmonii v našem hormonálním systému. V hormonální józe se zaměřujeme především na vaječníky, štítnou žlázu a nadledvinky. Cvičením a dalšími technikami tyto žlázy stimulujeme a napomáháme lepšímu průtoku krve do těchto oblastí.

 

Účinky hormonální jógové terapie dle Dinah Rodrigues

Účinky hormonální jógy by vydaly na celý seriál. Pojďme se nyní podívat alespoň na některé z nich.

Regulace menstruačního cyklu a podpora plodnosti: Pro ženy trpící nepravidelnou menstruací může být hormonální jógová terapie účinným prostředkem k obnovení cyklu a zlepšení reprodukčního zdraví.

Podpora v období menopauzy: Pravidelná praxe hormonální jógové terapie může vést k výraznému snížení intenzity a frekvence návalů horka spojených s menopauzou, s podrážděností, inkontinencí atd.

Zlepšení nálady: Hormonální jógová terapie pomáhá uvolňovat endorfiny a serotonin, což může pozitivně ovlivnit náladu a snížit úzkost a stres.

Zvýšení energie: Cvičení zahrnutá do hormonální jógové terapie pomáhají stimulovat energii v těle a zlepšují celkovou vitalitu.

Hormonální jóga může dále pomoci v těchto oblastech: polycystické vaječníky, myomy, hormonální akné, suchost v urogenitální oblasti, nespavost, nízké libido, nedostatečná funkce štítné žlázy, ztráta ovulace a další.

 

Když to shrneme

Hormonální jógová terapie podle Dinah Rodrigues představuje inovativní přístup k řešení hormonální nerovnováhy. Může ženám poskytnout úlevu od nepříjemných příznaků spojených s menstruací, menopauzou a dalšími fyziologickými stavy. Pravidelná praxe tohoto cvičení může vést k celkovému zlepšení zdraví a pohody a může být pro ženy klíčem k dosažení vyváženého hormonálního systému a kvalitního života.

Co je hormonální jóga - Šárka Houšková